søndag 29. mai 2011

Søndag i kolonihagen


Kaisas mamma koser seg absolutt veldig i leiligheten på Frogner. Men når man kommer fra landet og bor midt i byen, er hage et stort savn. Og hva ville vel vært et bedre alternativ til hage enn en parsell i en av byens kolonihager?


Kaisas mamma, prinsessa og Kaisas mammas gode venninne hadde et par mindre vellykkede loppisbesøk på Sagene og Bjølsen i dag, men desto større ble suksessen da vi gikk inn porten til kolonihagen Hjemmets kolonihage på Bjølsen. For en skjønn liten miniatyroase!

Et bitte lite samfunn med flere gatestubber, hvorav Portveien vel er den mest kjente, bittesmå hus i alle regnbuens farger, koselige hager og mange skjønne blomster. Regnestykket blir enkelt: Et lite hus i en av de 10 kolonihagene står herved høyest oppe på ønskelista!


Kolonihagene ble etablert for ca 100 år siden, og formålet var som følger, i henhold til kolonihager.no:

"Hagene skal bidra til bedre oppvekstvilkår for barn og økt livskvalitet for voksne i byer og tettbygde strøk. Hagene skal fremstå som grønne lunger og tilgjengelige parker. De skal oppleves som en viktig ressurs for lokalmiljøene."

Og en ressurs er de virkelig! Anbefales på det sterkeste som turistattraksjon! Om man ikke er så heldig at man faktisk får kjøpe ett av de små dukkehusene, da!


Det finnes totalt noe over 1000 små kolonihagehus i Oslo, med en gjennomsnittsstørrelse på 30 kvadratmeter. Og det eneste som må til for å ha rett til å kjøpe ett av dem, er at man bor i Oslo. I tillegg må man selvsagt betale den satte prisen, som varierer fra rundt 5000 kroner, til 270 000 for de mest velholdte. Helt klart verdt prisen!Den dårlige nyheten er at i 2009 sto nesten 1500 mennesker på venteliste for å få ett av de små husene, eller "hyttene" som de betegnes som på Norsk Kolonihageforbunds sider. Vanlig ventetid er ca 10 år!!Så da spørs det om ikke det blir med drømmen... Men nå står vi i allefall på lista! Og i mellomtiden kan vi jo komme på besøk og beundre!

5 kommentarer:

 1. Dette er Drømmen!!! Helt nydelig! Ønsker meg veldig! :)

  SvarSlett
 2. Åh for ett herlig innlegg:) Lekre bilder!

  Høres ut som en knall dag!

  Det er viktig å drømme vet du :)
  Klem

  SvarSlett
 3. ååå. For noen vakre bilder. Har alltid vært fasinert av de søte små husene i kolonihaven.
  Anki

  SvarSlett
 4. Hei søte!
  Jeg visste ikke at du hadde fått deg ny jobb! Gratulerer så masse! Hvor har du fått deg jobb hen da?
  Klem

  SvarSlett
 5. Så skjønne bilder. Ja, de kolonihagehusene er bare så skjønne. Lov at du legger ut masse bilder når du får kjøpt deg et slik hus :-)))

  SvarSlett